Polaroid 3D

Polaroid 3D Pen ili 3D Olovka šta je to?

3D olovka je olovka koja piše u 3 dimenzije.

Ako vas to pomalo zbunjuje, nemojte se brinuti jer su 3D olovke relativno nov proizvod. Princip rada 3D olovke je vrlo jednostavan. Plastična vlakna se provlače kroz grijač gdje se tope. Tako rastopljena nit izlazi kroz mlaznicu ekstrudera.

Korisnik olovke pomiče olovku da stvori različite oblike i slike. Topljena plastika se hladi i brzo očvrsne kada izađe kroz mlaznicu čime je oblik ekstrudirane niti ostao trajan.

To je poput crteža. Jedina razlika je u tome što ne upotrebljavate papir da biste ga nacrtali, već umjesto toga kreirate razne oblike. Učinak je poput izrade skulpture u različitim bojama jednostavnim korištenjem jednostavne olovke!

3D PRINTER, šta je to?

3D tehnologija printanja počela je revolucionarno mijenjati način na koji proizvodimo fizičke predmete i dijelove u posljednjih nekoliko godina. Raspon stvari proizvedenih 3D printom danas je ogroman i postaje sve ambiciozniji. Sada već možemo ispisati bilo što od jednostavnih igračaka do odjeće i alata. Također možemo koristiti tehnologiju za proizvodnju muzičkih instrumenata, pa čak i dijelova ljudskog tijela. Čini se da je potencijal beskrajan.

Kako funkcionira 3D ispis?

Najbolji način za opisivanje 3D ispisa je pogledati kako radi klasični inkjet pisač. Prvo, stvaramo datoteku na računaru, bez obzira na obrazac koji se koristi. To može biti datoteka teksta, proračunske tablice, slike itd. Jednom kada je datoteka spremna, poslaćemo je na štampač preko računara pritiskom na tipku ‘PRINT ‘. Štampač tada izvlači tintu kroz mlaznice i prenosi na papir. Nakon ispisa, krajnji rezultat je dvodimenzionalni prikaz digitalne datoteke. 3D ispis djeluje na sličan način. Glavne razlike su u korištenim materijalima i ciklusima potrebnim za ispis.

Uz 3D ispisivanje, također morate prenijeti digitalnu datoteku na štampač. Te datoteke se nazivaju 3D modeli, 3D računalna grafika, CAD datoteke i još mnogo toga. Što god da jesu, 3D štampač treba datoteku prije nego što ispiše vaš dizajn. 3D ispis koristi posebne vrste materijala, poznate kao filamenti. To mogu biti razne vrste plastike, metala, stakla, papira, pa čak i od drveta. Druga glavna razlika je u tome što 3D ispis mora proći kroz razne ispisne cikluse kako bi se stvorio fizički objekt.

Što još treba znati o 3D tehnologiji ispisa i štampača?

Najuzbudljivija stvar oko 3D printanja danas je da to više nije stvar naučnika, inženjera i naučnih eksperimenata. 3D postaje popularan zbog rastuće potražnje zainteresiranih potrošača. Rezultat su manji štampači, lakši za rukovanje uz mnogo niže troškove.