3D Filament za hobiste i profesionalce

PLA (Polylactic Acid)

PLA je biorazgradiva termoplastika koji se dobiva iz obnovljivih sirovina kao što su kukuruzni škrob, šećerna trska, tapioka korjen i krompirov škrob. Ovaj 3D filament je u odnosu na druge plastične materijale ekološki prihvatljiv. Zahvaljujući ovome kao i njegovim karakteristikama niske toksičnosti, sve više se koristi i postao je najpopularniji 3D filament za korisnike 3D štampanja.

Za razliku od ABS, PLA filament ne proizvodi otrovni miris tokom štampanja, tako da je sigurniji za korištenje u domovima i učionicama. Dozvoljava bojenje i završnu obradu (poliranje, šmirglanje itd).

Raspon temperature za štampanje: 180 ° C – 230 ° C

Primjena

PLA ima sposobnost da se razgradi u neškodljivu mliječnu kiselinu u tijelu i zbog ove osobine, koristi se u medicinskim aktivnim zatvaračima i hirurškim implantatima. Hirurški implantirani šarafi, zglobovi, šipke ili mrežica se prirodno razgrađuju u tijelu u roku od 6 mjeseci do 2 godine.

Osim toga, PLA se smatra sigurnim. Tako se koristi i u ambalaži za hranu, omotačima za slatkiše, posuđu za jednokratnu upotrebu, odjeći za jednokratnu upotrebu i higijenskim proizvodima.

ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene)

Koristi se u širokom spektru aplikacija zahvaljujući svojim sposobnostima tvrdoće i otpornosti na udar. Takođe je jak i neznatno fleksibilan, što ga čini dobrim materijalom za 3D štampanje. Pored toga, ABS se može lako ekstrudirati, što ga čini veoma jednostavnim za rad u 3D štampanju.

Raspon temperature za štampanje: 210 ° C – 250 ° C

Primjena

ABS je dobar za pokretne dijelove, automobilske dijelove, elektronska kućišta i igračke. Može se korisiti u cijevima, automobilskim dijelovima, elektronskim sklopovima, zaštitnim pokrivačima kao što su biciklističke kacige, muzički instrumenti, kuhinjski aparati, LEGO kockice i drugo.

Wood Filament

Ako ste umorni od proizvodnje plastike i želite da vidite nešto novo u vašem slijedećem projektu 3D štampanja, možete osloboditi svoju kreativnost sa kreacijama poput drveta koristeći FDM filament poznat kao Wood Filament.

Ovaj filament sadrži mješavinu recikliranog drveta sa vezivnim polimerom što vam pomaže 3D objekat koji izgleda i miriše kao drvo. Zbog svoje drvene prirode, teško je reći da je objekat 3D štampan. Upotreba drvenog filamente je slična upotrebi ABS-a ili PLA. Međutim, ovim materijalom dobijate neponovljivi drveni izgled vaše kreacije.

Raspon temperature za štampanje: 195 ° C – 220 ° C

Primjena

Drveni filament se koristi kada želite napraviti kreaciju koja ima izgled predmeta od drveta. Možete ga koristiti za štampanje drvene kutije, drvene figurice, stolova, stolica, šoljica ili sličnih predmeta.